Tuesday, September 20, 2011

Melancong Free

Assalamualaikum,

Kelas LK semalam  lecturer bawak kitaorang melancong. Serius best! Macam-macam tempat kitaorang pergi..PERGI TENGOK je..Haha..Okies, jomlah aku bawak korang pulak.  Pakej melancong guna scroll mouse je..Mudah bukan? Orite, jgn banyak cakap, nnt kena tinggal flight :P

Destinasi pertama : Pisa Tower kat Italy.

Menurut Cerita lecturer aku semalam, Pisa Tower ni dibina tak condong sebenarnya. Tp masa dlm proses pembinaan tgkat yg ke- 3 tanah tetbe mendap. So, engineer stop proses pembinaan jap, after 90 tahun tanah dah stabil, so dorang teruskan lah siapkan Pisa tower nih. So hasilnya mcm dalam gambar bawah nih.


Destinasi kedua : Eiffel Tower, Paris. Sepenuhnya bahan binaan Eiffel Tower nih 100% from Steel. Nnt nak ajak yayang dating sini lah. HAHA.. 


Next desitanation : Pyramid of Giza, Egypt. Dalam Pyramid nih ade makam Firaun and the geng. Dah berabad bangunan nih, tp still lagi kukuh. Hebat kan! Dulu bukan ade teknologi pun.


Next, jom gi The Golden Gate Bridge, US. Bridge nih takde tiang sbb nak bg laluan kat kapal-kapal yg lalu bawah bridge tuh. So, tuh yg jambatan tuh tergantung. Nampak tak tali-tali gantung tuh. Ngeri kan. Kalau lah terputus. Cmne lah kan. Tp dont worry sbb struktur binaan dia sangat dijamin selamat. 


Jom gi Dubai lak. Okay bawah nih Palm Island, Dubai. Ni bukan natural island aw. Kerajaan Dubai yg tambak tanah buat Palm Island nih. Korang kena pastikan yg korang sangat-sangat kaya baru boleh beli rumah kat situ. Mahal mak oooiii.. Unik kan? 


Camnilah keadaan sekitar Palm Island, Dubai.

Jom gi Star Burj Hotel lak. Mane lah tahu korang gi Dubai ke kan. Ummmphhh..seyes nak booking semalam pun mahal gilos! bangunan dia unik sebab struktur binaan dia mcam kapal layar. Ade rupa kan?


Keadaan dalam hotel Burj al Arab, Dubai. 
Banyak lagi nak cite. Tp korang search lah Taipei 101 Tower, Beijing national stadium bird's nest, Songjiang Hotel Shanghai. Seyes teruja tengok. Semalam kat kelas pun aku menganga tgk bangunan-bangunan kat dunia nih. Hebat ah engineer yg reka segala bangunan unik nih. Actually lecturer suruh kitaorang tanam cita-cita jdi sehebat 'mereka'.

Okay aku tinggalkan korang dgn bangunan tertinggi di Dunia. Enjoy. Ranking KLCC dah tak top three dah.



Foot Note :  Sangat bestlah Kelas LK, kalau kelas C++ programming gila boring weyh! Jgn lah ade cita-cita nak jdi programmming sbb jadi Programming menghadap komputer je n hafal segala coding. Mlm nih kelas programming. Haih =,= 

SEKIAN~









8 comments:

YOUsoF said...

Mantaplah percutian kali ni! ;D


Tanah kat menara Pisa tu tunggu 90 tahun baru stabil eh?.... lama ya amat.

Jambatan kat US tu yang selalu masuk kat filem omputih, pastu diaorang saja roboh²kan tu... kan.


Tak ada kerja betul la diaorang pergi buat Palm Island tu! (padahal jeles kot)

Tapi ruang dalam hotel Burj al Arab tu memang ada style lah!

Faaein Talip Roy said...

amik civil engineering?
course yang paling best!..

Memang rasa teruja tengok keunikan bangunan yang dicipta.. Semoga sama2 kita berjaya menjadi jurutera.. Aminn ^^,

NasZ said...

terkagum la saya. wah..dasat tul.

MOHD NASER.com

ABU said...

aku nak pegi dubai..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

@YOUsuf : aah, 90 tahun, lama kan? mcm2 procedure kajian..tuh yg lama..

Aah, jambatan tuh lah..mmg kalau pi US tuh adalah tarikan pelancong.. :)

Dubai mmg kaya, struktur bangunan negara dorang adalah yg terpaling moden gilos! Sume bangunan style!

@Faaein : bukan civil eng., kita ambik kos teknologi..so, mmg kbykknnya belajar subjek eng.INSYAALLAH sama-sama jadi engineer..amiinn :))

@Nasz : yup, seyes dasyat! impress gile kan..fee teringin sgt nak gi tgk secara real.. :D

@Abu : boleh je, tak mustahil kau boleh gi sana.. Kumpul duet dr sekarang..sebulan seribu..cukup 15 tahun, dah boleh dah menetap sana..hahah :D

Tp malaysia jugak yg indah, sana cuaca 3 kali ganda panas Bu..

YOUsoF said...

Thumbs up!

~RizaL~ said...

korea takde kew..?? hehe
jom layan..
10 Jenis Hantu Melayu

Zul Fattah said...

aku nk p jugak.. tp.. ??