Tuesday, August 16, 2011

Dulu belajar membedah tikus

Assalamualaikum,
Ini tikus bukan kucing putih!
Ni cerita lama dah. Saje nak bernostalgia sikit. Sesape yg dulu ambik Sains Hayat kat matrix mmg cnfirmlah korang pernah buatkan? Ni salah satu eksperimen wajib woo waktu lab. Hoho..bergegar kepala lutut nak start bedah sang Tikus.

Korang diberi pilihan either nak buat secara individual or partner. Aku ni penakut sikit. So, haruslah partner kan. Hamster, Kucing mmg aku takley dekat Seriuslah tak boleh nak pegang. Maaflah. Binatang berbulu ni aku rasa geli geleman. Kalau lipas aku boleh tangkap. Nak tolong gorengkan pun okay jugak. HAHA.

Tp masa tuh aku dapat partner yg doploh dua kali ganda penakut dari aku. Eksperimen tuh mmg kena buat secepat mungkin. Tujuan eksperimen tuh utk tgk organ dalaman mamalia. Kira mcm nak tahu sistem badan manusia mcm mane. Sang Tikus tuh hanya sbgi bahan kajian sbb lecturer kata organ manusia dgn Sang Tikus sama.

At last akulah yg gagah meng'operate' Sang Tikus. Masa aku tgh operate tuh aku mengucap kalimah syahadah mmg berjuta lemon kali weh. Yg partner aku tuh tak abeh-abeh dok cakap KESIAN, KESIAN dan KESIAN lagi. Menangis pulak tuh. Serius aku mcm kena physco time tuh.

And finally, Sang Tikus selamat kembali ke rahmatullah. Report dibuat oleh kawan aku, dia ulas :


Saya sungguh kesian melihat spesies mamalia itu kerana partner saya mengupas bulu dan kulit sebelum membelah bahagian tengah dada spesies itu dengan rakus. (Dia tulis in english, tp aku tlg translate)


Foot Note : Mmg nasiblah aku TAKdapat tawaran Medic kan. Kalau dapat abehlah semua pesakit aku rawat dgn rakus. Alhamdulillah aku further study bukan lagi hadap benda-benda camtuh. Cukuplah sains hayat buat aku gerun nak jadi doktor. Tp seriuslah rindu zaman tuh.

Partner aku tuh sekarang kat Allianze University College Of Medical Sciences (AUCMS) ambik Medic. Dia kata dia tak takot dah nak operate-operate nih. Baguslah ye kawan! Happy to hear that :D 

SEKIAN~

14 comments:

Freaky said...

nasib baik x amik sains hayat. gile seram nak bedah

isyam mirah said...

haha..same la ngn mirah..dlu pom amik sns hayat..dpt partner pom lbh kurang mcm tu gk..last2 wt operate tu sorg3 je..dia tlg bg brg yg nk gne je..haha..da mcm doc ngn pmbantu lak..haha

seyes.besh sgt dpt operate tkus tu..hehe

muhamad hanif said...

ok,

kau patut dkenakan hukuman madatori tau..


wahahahah !!

kocix! said...

mak aihh...gelinye!

Syazwan Che Deraman said...

dulu aku pernah bedah katak.
masa kat sekolah dulu laaa..
best wooo..

syrupmasin said...

kenape tikus tuh mcm hamster aku :D

cIk PikA said...

haha. taw x pe.. kt matrx wajib kot bedah tikus.. memula je tkut.. lelame.. bst godek2 organ die.... hehe

alif haris said...

haha seb bek dulu sy amek Lukisan kejuruteraan :D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

@freaky : HAHA..memula je seram..lelame rasa okay je..:D

@Mira : nasiblah kan dpt partner tuh..HAHA..pengalaman manis tuh.. :D

@Anip : Mandatori pulak..bukan hukuman gantung ke..? HAHA :P

@kocix : memula je geli..lelame seronok :D

@Syazwan : same2..time blaja bio kan ..haha.. time tuh aku mandor je..duk tgk kat tepi..geli katak doe..baik tikus..HAHA :D

@syrup : hamster? wuih! tikus ni sebesar anak kucing doe..mana mgkin sama dgn hamster :)

@Cik pika : betul2..sekali seumur hidup je buat benda alah nih kan :D

@Alif haris : untunglah kan..HAHA..tp rugilah jgk ko tak merasa operate tikus doe.. :D

GaRy™ said...

perghh... seram2... nasib baik haku amek sains fizikal... huhuhu...

Qaseh dalia adelia said...

aiyakk gelii

alif haris said...

hahaha..
aku tak boleh doe ..
aku jenis ngeri nk buat ,,

YOUsoF said...

Hehe kalau dulu dia doploh dua kali ganda penakut dari kau, mungkin sekarang dia seghatos kali ganda lebih berani dari kau kan.. ;D

Dulu aku sempat tengok kawan kelas sebalah aku tangkap katak, tak sempat nak tengok diaorang operate... dengan rakus.. hehe

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

@Gary : haha.. tak seramlah.. seram lagi tgk pocong kan..:D

@Qaseh : haha.. memula je geli..then, nnt okay je..:D

@Alif : Kalau ko kat situasi aku, cnfirm kau terlupa ape itu ngeri doe..;)

@Sop : aah, pandai ko kan.. bakal doktor mmg beribu kali weyh beraninye.. bukan seghatos dah..hehe

Haha..tak payah tgk weyh, geli doe.. katak lagi berganda takot.. yg aku operate nih tikus makmal yg katak plak bukan dari makmal..oh! tidakk..